ВРЕМЕТО В БЯЛА СЛАТИНА

НЕПРЕХОДНО БЪЛГАРСКОТО ОЖИВЯВА В ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ

Дата на публикуване: 22.04.2013 11:41
Над 100 деца, от 5-6- до 19-годишни и 10-ина възрастни разлюляха с популярни фолклорни ритми и стъпки театралната сцена в голямата зала на читалище „Развитие – 1892” в Бяла Слатина, на 19 април, петък. В ежегодния концерт-спектакъл, професионална и творческа постановка на Детелина Крачуновска, хореограф и ръководител на танцов състав „Развитие” в белослатинското читалище, под наслова „Да съхраним българското” бяха проследени в музика, танц и слово пролетните празници – от Заговезни през Благовец, Цветница и Лазаровден, до Гергьовден.
В началото на притъмнената сцена се появи в ролята на огън дете от състава, а големите танцьори, като преминаваха през огъня, гонеха и „злите сили”. Различните костюми, характерни за Северозапада, ведрите закачки и благопожеланията успяха да възродят не само природата за живот, какъвто е смисълът на пролетните празници, и народните тайнства и поверия, но и да очароват публиката, която не спираше да аплодира интересните хрумвания на танцьорите и техния ръководител. Спектакълът продължи с живописно преплитане на музика и танц, слово и ритуални действия, упражнявани от стародавни времена от народа ни, по време на празниците, и свързани с копнежа му за по-достоен и щастлив живот, за благополучие, обич и сговор.
Час и половина продължи концертът на танцов състав „Развитие”, а всички бяха неуморими – преминаването от танц в танц ставаше непринудено, като отделните празници и техните „свещенодействия” бяха свързани помежду си с разказа на Детелина Крачуновска за характерното за всеки един от тях. Така бяха припомнени на белослатинска сцена Заговезни, Благовец, Лазаровден и Цветница, Великден и Гергьовден. Много красиво и зрелищно бе проследен обичай с пускане на стрела в огън, обиколките и наричанията на момите-лазарки, гоненето на Злото, олицетворено от Змей (отново в ролята му се превъплъти танцьор), обикалянето на църквата и шествието със свещите по Великден, възвестен с камбанен звън. С песен и танц се завъртяха и гергьовденските люлки и бяха благословени овчарите и техните стада.
На финала на спектакъла се изви пъстроцветно хоро, в което заедно, ръка за ръка, се хванаха и децата и възрастните от няколкото групи, които тя обучава през цялата година.
Най-много букети и поздравления получи Детелина Крачуновска. Секретарят на читалище „Развитие – 1892”, Никола Попов, пръв поднесе благодарност и красиви цветя, заедно с огромна кошница шоколадови яйца – за малките и големите танцьори.  

                                                                                                               Цвета Стефанова
Потърсете в сайта

Местоположение