ВРЕМЕТО В БЯЛА СЛАТИНА

Успешен гастрол на Стоянка Мутафова в Бяла Слатина

Дата на публикуване: 29.03.2013 15:19
    Легендата на българския театър Стоянка Мутафова гостува на белослатинци с постановката „Парижки лудории”, снощи, 28 март. Голямата театрална зала на читалище „Развитие – 1892”  (над 400 места) бе изпълнена до краен предел, а освен допълнителни столове, имаше и правостоящи. Всички бяха дошли тук, за да се насладят на голямата Стояна, която в партньорство с колегите си актьори,  Жанет Йовчева и Иван Петрушинов, сътвори спектакъл с много смях, заплетени ситуации, неочаквани завръзки и развръзки, сериозни намерения и преживелици, които понякога заплитат действителността с криминалното, като действие и сюжет. А в края на краищата интригата се разплита, за да може зрителят, докато търси отговорите на въпросите и посланията на автора, да навлиза в човешката душевност и в мисленето на героите, да се вглежда и разпознава в тях, и да се обезпокоява или обнадеждава за съдбата си.
Авторът на „Парижки лудории” - Жан-Клод Дано е определян като автор с необичайно чувство за хумор. В пиесата той така - уж между другото - разказва за една жена, която извършва престъпление, за да отмъсти на мъжа си, който я тормози сексуално. В интригата по прикриването на следите се намесват и други герои. Деградирането на членовете на обществото, разрушаването на неговите морални устои – именно това предизвиква безпокойството на Жан-Клод Дано, подчертават неговите критици. И допълват, че привлекателното в текстовете му е умението да заплита ситуации, които приличат на криминален трилър и в същото време разкриват неочаквани ходове към човешката психология.
Столичните организатори на гастрола на Стоянка Мутафова в страната, по повод миналогодишния й 90-ти рожден ден, отправиха благодарности към кмета на Община Бяла Слатина - инженер Иво Цветков, към председателя на читалищното настоятелство - Николай Алексиев, към секретаря на читалището - Никола Попов, към мениджъра на читалище „Развитие – 1892” - Снежана Попова за професионалното посрещане на белослатинска сцена на постановката и успешното й  реализиране. Огромна кошница с цветя бе поднесена от домакините на голямата българска актриса.
    След спектакъла неуморимата Стояна раздаде автографи на своите почитатели, които решиха да продължават своето общуване с нея и у дома, като си купиха биографичната й книга „Госпожа Стихийно бедствие”. Автор на „мемоарите” е дъщерята на неповторимата Стоянка Мутафова, Мария Грубешлиева.
                                                                                                                  Цвета Стефанова


Потърсете в сайта

Местоположение