ВРЕМЕТО В БЯЛА СЛАТИНА

„ПОД ДЪГАТА – ДЕТСТВО БЕЗ НАСИЛИЕ”

Дата на публикуване: 28.03.2013 15:13

             Под този наслов бе празникът, с който посрещнаха пролетта ученици от белослатинските училища, в късния следобяд на 22 март. Организатор на проявата бе Община Бяла Слатина, съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) и Центърът за развитие на общността.

           Децата, заедно със свои учители и родители, се събраха в актовата зала на местната прогимназия „Свети Климент Охридски”, за да влязат в различни роли и да се повеселят. Под вещото съучастие на водещия батко Радко (началният учител Радиум Тутовски) те съставиха с думите си живописна картина на сезона и си обещаха да се променят с вълшебното заклинание „Абра-кадабра – лошо иди си, искам да стана нов човек!”. После се надпреварваха да разгадават гатанки, в които не бе пропуснат нито един от символите на Пролетта – кокичето, минзухарът, щъркелът, дъждът и вятърът,слънцето. Споделяха любимите си стихчета и песни. Най-забавно стана, когато учениците бяха разпределени в три отбора по жребий. За да покажат уменията си да мислят и работят заедно. Първият – отборът на пролетните цветя и дървета бе оглавен от Боряна Петкова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности”,заместник-председател на Местната комисия за борба с противообществени прояви. Кметът на Общината, инженер Иво Цветков, стана капитан на втория тим – на пролетните птици и животни. А заместник-кметът инженер Тихомир Трифонов, председател на МКБППМН, застана начело на третия отбор – на пролетните явления и символи.Задачата на децата бе да изберат от огромния куп шаблони шаблоните, които изобразяват техните наименования-емблеми – цветя и дървета, птици и животни,явления и символи - да ги изрежат и оцветят и да изградят (да конструират)оригинални фигури. Повече от половин час продължи трескавата надпревара кой ще е „по-,по-, най”. Отборите, заедно с капитаните си, представиха направеното, а веднага след това - подредиха върху огромна картичка. Над картичката съвсем естествено се вписваше и  голяма пъстроцветна дъга.Под нея преминаха всички участници в празника. И си пожелаха по нещо.

          За вложения талант и усилия в състезанията децата получиха красиво оформени грамоти. Те похапнаха и от лакомствата, предоставени от организаторите на проявата. „Пролетното хоро” на Дико Илиев постави прекрасен финал на празника. Удовлетворени от постигнатото,весели и щастливи, участници и публика се разделиха с пожелание празникът да се повтори.    

                                                                                                             Цвета Стефанова

Потърсете в сайта

Местоположение