ВРЕМЕТО В БЯЛА СЛАТИНА

Фършанги в с.Бърдарски геран

Дата на публикуване: 09.02.2013 13:45

За трета поредна година карнавалния фестивал „Фършанги“ разтресе Бърдарски геран, изпълвайки зазименото сгушено селце с музика, смях, танци и безгранично веселие!

Читалище „Съединение-1923“ възстанови карнавала преди шест години като започна с едва около петнадесет ентусиасти от танцовия състав. Инициативата набираше скорост с годините и през 2011 г.

Фършанги се превърна във фестивал, който събира банатски българи от близо и далеч, за да отпразнуват заедно последните дни преди началото на великденския пост.

Организирани групи банатски българи от селата Гостиля и Асеново за пореден път се включиха към празника.  За пръв път във фестивала участва група от с. Търнава, община Бяла Слатина, които с ентусиазъм се включиха във феерията.
Начало на „Фършанги 2013“ даде Светлана Караджова – кмет на Бърдарски геран, и само минути след това шествието се разстла по централните улици на Бърдарски геран. Добро настроение, смях и танци  във вихъра на мелодиите , изпълнявани от духовата музика от село Търнава, заразяваха многобройната любопитна публика,опитваща се да разгадае кой кого е!

Фършанги идва от унгарската дума Farsang инемската Fasching. Това представляват трите дни на карнавално веселие от последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда. Сред православните християни този период е известен като "Заговезни".

 Католическата Църква по цял свят преходът между обикновеното литургично време и времето на Великия пост преди Великден се отбелязва с карнавални шествия и всеобщо веселие. Изживяване на няколко дневен контролиран хаос, който излиза на площадите, по улиците, замайва с пъстротата на костюмите и неочакваността на закачките, когато всеки взема чужда роля,маскира се и участва в завихрящото веселие.

На Пепеляна сряда, когато свещеникът в храма поръсва с пепел главите на вярващите с думите „Спомни си, човече, че си прах и на прах ще се превърнеш”, се слага край на тази феерия с цел активността да се насочи към човешката душа за подготовката ѝ по време на поста в очакване на най-великото събитие – Възкресението.
След обиколката, по време на която любезните домакини посрещат пред домовете си симпатични „мошуле” и ги гощават с вкусни изкушения и напитки, дружината се спря отново в двора на читалището за още няколко танца. През целия ден там бяха разположени щандове на занаятчии и майстори с разнообразни таланти и произведения – от месни деликатеси до дърворезба.

След шествието дойде ред и на хумористичния концерт, който самодейците усърдно готвеха през последните месеци. В отопления салон на читалището местата не стигнаха, за да поберат многобройната публика!Тазгодишната програма определено се оказа по-различна, по-разчупена,по-нестандартна и определено се хареса на присъстващите, както и на самите участници в нея!

Фършанги 2013 се превърна в незабравим празничен ден, изпълнен с емоция и щастие, с усмивки  на хора хванати за ръце не  просто в един танц.

 Фършанги се превърна в  традиция, в писане на нашата история и в създаването на общи спомени  изграждащи истински приятелства  за цял живот!

 

Потърсете в сайта

Местоположение